Ovo dalje implicira da hlađenjem krava sistemom vodene magle uvećava proizvodnju mleka,ukoliko se sistem postavi na pravi način.
Generalno,kombinacija dizni i ventilatora se pokazala kao najbolji izbor u mnogim studijama,zbog toga što se ovom kombinacijom lako usmerava vodena maglom direktno na grlo koje želimo da ohladimo ,čime dolazi do smanjenja rasipanja vode i maksimalne učinkovitosti sistema za hladjenje.

Istraživanja su pokazala da pri povećanju temperature iznad 26’C , krave muzare počinju da smanjuju unos hrane u organizam i počinju da gube na težini. Proizvodnja mleka pada i bivaju pogođeni zdravlje,reproduktivne sposobnosti i proizvodnja laktoze. Toplotni stres će nastaviti da utiče na performanse čak i u hladnijim mesecima koji nadolaze. Sve ovo vrlo brzo počinje da utiče i na vašu zaradu.

Stepen pogođenosti krave toplotnim stresom će zavisiti od kombinacije ekoloških uslova- temperatura vazduha,relativna vlažnost,cirkulacija vazduha i izloženost sunčevim zracima. Uzgajivači koriste razne načine da to spreče,prave hladovinu,instaliraju ventilatore i sipaju češće svežu vodu kako bi pomogli grlima da pobede toplotu.ali vrlo često to nije dovoljno.
Svedoci smo sve češćih i većih klimatskih promena i jedino što možemo da uradimo je da pokušamo da ih,na neki način,kontrolišemo bar u našoj štali.


MLEČNOST KRAVA SE POVEĆAVA + 4 l/dan po grlu


Istraživanja su pokazala da povremeno „prskanje“ vodenom parom/maglom u pokrivenim prostorima ( prostorima sa bilo kakvom zaštitom od direktnog udara sunca na stoku ) uz stvaranje cirkulacije vazduha ventilatorom predstavlja veoma efikasan metod hlađenja krava muzara, čime se smanjuju gubici u proizvodnji prouzrokovani toplim i vlažnim vazduhom.

Korišćenjem visokog pritiska vode na prskalice obezbeđuje se dovoljna količina vode potrebna da ohladi grlo. Nakon toga voda isparava čime izvlači višak toplote iz vazduha i životinje,slično kao proces znojenja. Povećana cirkulacija vazduha ventilatorima utiče da sistem bude još efikasniji!

Reference

OSILOVAC D.O.O.

Feričanci, Hrvatska

Preporučeni proizvodi

Ventilator na vodu

VENTILATORI

Pročitaj više