Stvaranje pogodne mikro klime u svim godišnjim dobimaKontrola vlažnosti vazduha je veoma precizna i vrši se kombinacijom tajmera na sekunde i higrostata ( regulatora vlažnosti vazduha) sa pripadajućom sondom visokog kvaliteta. Ovakva konfiguracija se može povezati i na kompjuter korisnika čime se podešavanja pramatara mogu još više unaprediti pa čak i on line kontrolisati.

Filtracija vode koju možemo da postignemo ide do nivoa destilovane vode, što je ponekad veoma bitno s obzirom na količinu kamenca i drugih hemijskih sadržaja vode koji mogu prouzrokovati taloženja na listovima biljaka.

U letnjim periodima brzo isparavanje vodene maglice koju proizvode TE cooling sistemi će znatno ohladiti objekat na principu evaporativnog hlađenja ,što znači da sitne čestice vode koje izlaze iz mlaznica odmah vezuju toplotu za sebe što uzrokuje isparavanje tih čestica vode i momentalno hlađenje vazduha.
Standardno svi uzgajivači imaju problema sa niskom vlažnosti vazduha i visokim temperaturama. Ozbiljan problem se događa kada vlažnost vazduha u objektima padne ispod 30%. Biljke će patiti i usporiće im se vreme potrebno za oporavak i proces i brzina rasta. Mnogi uzgajivači staklenike,plastenike i zelene bašte zatvaraju tokom letnjih meseci dok ambijent i temperatura se ne poprave i spuste na prihvatljivi nivo.

TE cooling sistemi rade pod pritiskom od 70 bara i dizajnirani su da proizvode sitne čestice vode manje od 5-10 mikrona prečnika ( tanje od ljudske dlake na glavi ) što uzrokuje njihovo brzo isparavanje i vizuelni efekat magle.


Normist sistemi su LOW COST sistemi ( sistemi koji imaju vrlo niske troškove)


Veoma niska cena održavanja Misting sistema u staklenicima i plastenicima je veoma važan aspekt, ukoliko ga uporedimo sa nekim drugim rešenjima kontrole klimatizacije.

Potrošnja stuje je jako mala ( od ½ do 1 kW ) ,laka i brza instalacija,crlo mala potrošnja vode, dizajnirani su tako da rade sa veoma malo troškova uz minimalno održavanje.

Koristi koje nam donosi Mist cooling sistem su:

  • Povećava produktivnost staklenika i plastenika
  • Ubrzava rast biljaka
  • Održava konstantan nivo vlažnosti vazduha
  • Manji utrošak vode za navodnjavanje i zalivanje
  • Pogodan za prskanje biljaka hemikalijama- djubrenje, insekticidi...
  • Stvaranje pogodne mikro klime u svim godišnjim dobima

Reference

Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Čenej, Srbija - oživljavanje biljaka u plastenicima

Topalović

Lipolist, Srbija - rasadnik cveća

Đerđ Farago

Temerin, Srbija - rasadnik cveća

MAWM

Kać, Srbija - rasadnik i oživljavanje biljaka u plastenicima

Preporučeni proizvodi

Normist tajmer za praćenje sistema za hlađenje

INDUSTRIJSKA KONTROLNA KUTIJA

Pročitaj više