Vinari širom svijeta imaju značajne gubitke usled preniske vlage u vinskim podrumima. Gubici vina i, naravno, profita, pritom mogu iznositi do 15% u dvogodišnjem periodu, isparavanjem kroz bačve usled oscilacija u nivou vlage. Hrastove bačve, uskladištene ili u upotrebi, osetljive su na neadekvatnu relativnu vlažnost vazduha i mogu se oštetiti čak i prije korištenja.

TE cooling sistem je idealan za ovlaživanje vinarija i vinskih podruma. Prilagodljiv svakom objektu, ovaj sistem precizno održava optimalnu vlažnost vazduha . Cev sa mlaznicama se postavlja duž celog prostora, čime se omogućava ravnomerna distribucija vlage.

Vinski podrumi tokom cele godine, ili u nekim periodima, ne mogu da postignu odgovarajuću količinu vlage što može da prouzrokuje različite probleme.Niska vlažnost vazduha je osnovni faktor koji utiče na prirodno isparavanje što uzrokuje konstantni gubitak na kvalitetu i samim tim i gubitak novca,ne samo zbog gubitka vremena i trošenja radne snage već za posledicu ima stalno dopunjavanje vina u buradima. Pored toga, drvena burad su predmet dehidracije njegove eksterne strukture koje utiče na kvalitet i efikasnost,u isto vreme.

TE cooling sistemi sve ove probleme rešavaju prirodno i ekonomično regulišući temperaturu i vlažnost vazduha u vinskim podrumima. Voda koja se izbacuje sistemom,specijalno patentirane dizne pretvaraju u vodenu paru čije su čestice manje od 5 mikrona a to je tanje od vlasi ljudske kose. Tako sitne čestice vode vazduh momentalno apsorbuje bez vlaženja predmeta i površina u prostoriji.
Rezultati su uočljivi: burad održava duže svoju efikasnost,zadržava kvalitet drveta duže što omogućava odličnu proizvodnju i sprečava isparavanje proizvoda. Ovim se ostvaruje ušteda koja refundira investiciju uloženu u naše sisteme za samo nekoliko meseci.

Burad moraju biti postavljena na mesta u kojima su zaštićena od promaje i svetla. Optimalna vlažnost vazduha oscilira između 65% i 85%. Ispod 65% postoji veliki rizik da dođe do dehidracije buradi a iznad 85% stvara se buđ i gljivice. Nivo vlažnosti vazduha u opsegu od 80% do 85% znatno smanjuje „gubitak vina“.

Kompletna strukutura bureta zavisi od nivoa vlažnosti vazduha jer se time sprečava da dođe do dehidracije bureta i otvaranja njegovih spojeva. Vrlo je važno da se izbegava protok vazduha i prevelika ventilacija u vinskim podrumima. Sa odgovarajućim nivoom vlažnosti vazduha barik se u podrumu oseća „spokojno i udobno“.PREDNOSTI

  • Povećava se produktivnost vinskog podruma generalno
  • Održava se konstantna vlažnost vazduha
  • Smanjuju se troškovi radne snage potrebne za dopunjavanje buradi
  • Ekonomično je u poređenju sa drugim rešenjima
  • Eliminiše dehidraciju drvenih buradi
  • Sprečava prirodno isparavanje vina
  • Pomaže u održavanju odgovarajuće temperature„LOW COST“ SISTEM

Veoma niski troškovi vezani za naše sisteme su vrlo bitan faktor kod vinskih podruma ukoliko ih uporedimo sa drugim rešenjima klimatizacije. Troškovi utroška energije su jako niski,laka i brza instalacija i troškovi održavanja su minimalni.TOTALNA KONTROLA

Normist sistemi su opremljeni sa raznovrsnim elektronskim mogućnostima
zahvaljujući termostatima,hidrostatima i tajmerima. Na ovaj način i pomoću ovih sprava možete održavati željenu klimu tokom celog dana,nezavisno od spoljnih klimatskih uslova.

Reference

Kovačević inženjering d.o.o.

Banatski Karlovac - proizvodnja vina

Toplički vinogradi

Beoljin, Srbija - Proizvodnja vina

Preporučeni proizvodi

Kontrolna kutija Normist

DIGITALNI HIGROSTAT I TERMOSTAT

Pročitaj više