Pumpa stvara pritisak vode od 70-100 bara i pod tim pritiskom potiskuje vodu kroz cevi na specijalne dizne veoma malog otvora 0,15 ili 0,20mm ( ili drugih prečnika, u zavisnosti od primene) čime se stvaraju veoma fine čestice vodene pare veličine 5 mikrona a pri tome ne dolazi do kvašenja ili kapljanja.

Da bi isparile,čestice vode koriste toplotnu energiju iz vazduha i na taj način vrše hlađenje i stvaranje prijatnog ambijenta u periodima visokih letnjih temperatura.


ako niste znali

Voda treba energiju kako bi isparila. Ovaj fenomen se dešava tamo gde, u odsustvu eksternog izvora energije, voda (vlaga) u vazduhu apsorbuje energiju neophodnu kako bi isparila iz prostora koji je okružuje. 2501 kJ za svaki kilogram isparene vode. Posledica toga - vazduh je rashlađen.

Možemo reći da se isparavanjem vode toplota koju osećamo u vazduhu ( temperatura) konvertuje u latentnu toplotu. Ovakva vrsta hlađenja se u literaturi vodi kao „evaporativno hlađenje“ ili adijabatsko hlađenje vazduha.

Veoma niska potrošnja energije znači da su sistemi evaporativnog hlađenja veoma ekološki .


100 kg/sat vode apsorbuje oko 69 kW toplote iz vazduha a za to potroši 1 kW električne energije!!


Za rad sistema koristi se obična voda iz vodovoda ili tretirana voda iz drugih izvora snabdevanja koja prvo prolazi kroz obaveznu i standardnu mehaničku filtraciju.
Visokokvalitetne pumpe imaju ugrađenu svu potrebnu dodatnu opremu kako bi sistem funkcionisao savršeno, kako bi se zaštitio od neželjenih nestanaka vode ili struje , kao i da bi omogućio funkcionisanje sistema bez kapljanja!


TE cooling nudi samo vrhunsku opremu najvišeg kvaliteta!